Voordelen en nadelen van de zon op uw huid

Natuurlijke fotobescherming en de rol van melanine

De huid kan zich al " alleen " verdedigen tegen de aanvallen van uv-stralen. Haren, de hoornvliesbarrière en de melaninebarrière zijn enkele van de middelen waarover de huid beschikt om zich te verdedigen. Melanine, een natuurlijk huidpigment dat wordt geproduceerd door de melanocyten, de cellen die gespecialiseerd zijn in het bruinen, verschilt van individu tot individu naargelang van hun fototype.   Melaninepigmentatie is het meest ontwikkelde fotobeschermende systeem van het lichaam: het absorbeert meer dan 90% van de uv-stralen die door de hoornvlieslaag gaan.

Melanine absorbeert uv-licht om te voorkomen dat het doordringt in de diepere, meer kwetsbare lagen van de huid. Als er veel melanine is, zetten de keratinocyten uit en wordt de hoornlaag dikker

Deze verdediging door de pigmenten verschilt van individu tot individu, maar hoe gepigmenteerder de opperhuid is, hoe beter ze bestand is tegen aanvallen van de zon. Het is ook belangrijk zich op andere manieren te beschermen.

 

av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

 

In kleine hoeveelheden is de zon heilzaam; ze is bijvoorbeeld essentieel voor de synthese van vitamine D en speelt dus een sleutelrol bij beenderverkalking.

De uvb-stralen bevorderen de synthese van vitamine D, de belangrijkste factor voor de botgroei. Uv-straling, gebruikt onder medisch toezicht, wordt ook gebruikt voor de behandeling van een aantal ziekten, waaronder rachitis, psoriasis, eczeem en geelzucht. 

Blootstelling aan de zon gedurende 10 tot 15 minuten, 2 tot 3 keer per week, is voldoende om in de vitamine D-behoefte te voorzien en het ontstaan van rachitis te voorkomen; het is ook gunstig voor de preventie van osteoporose bij ouderen.

De voordelen van de zon

 

Ik heb elk jaar zonneallergie, vanaf de eerste blootstelling. Het vervaagt na een week als ik mijn zonbescherming dagelijks gebruik.

Emilie

38 jaar

Er bestaan verschillende vormen van zonneallergie, waarvan goedaardige lichtdermatose in de zomer de meest voorkomende is. Het uit zich als roodheid, een uitbarsting van kleine, licht verheven rode puistjes of papels, en een jeukend gevoel op de plaatsen waar uw huid aan de zon is blootgesteld. Het komt het vaakst voor op blootgestelde delen zoals de hals, schouders, armen, de rug van de handen en de voeten.

Begrijpen wat zonneallergie is 

Zonnelentigo, ook bekend als " bruine vlekken ", of " ouderdomsvlekken ", is één van de meest zichtbare gevolgen van huidveroudering. Ze zijn het gevolg van een afzetting van melanine in de opperhuid of de lederhuid. Dit is een veel voorkomende vorm van hyperpigmentatie die verschijnt als kleine, vlakke, donkerdere zones met een lichtbruine tot zwarte kleur. Deze bruine vlekken komen voor op de plaatsen die het meest aan de zon zijn blootgesteld, het gezicht, de hals, de schouders, het decolleté, de onderarmen en de rug van de handen.

Meer informatie over donkere vlekken

U hebt deze uitdrukking waarschijnlijk wel eens horen gebruiken door dermatologen zonder echt te weten wat het betekent. Het " zonnekapitaal " verwijst naar de hoeveelheid uv-straling die de huid kan verdragen zonder schade op te lopen (bijv. vroegtijdige veroudering of huidkanker). Het is genetisch bepaald bij de geboorte, niet-hernieuwbaar en hangt onder meer af van het fototype. Het is verre van onbeperkt, en daarom moet het worden beschermd: op 20-jarige leeftijd hebben we er al 50% van gebruikt.

  • <span class="ezstring-field">av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4</span>
  • <p>1: Onderhuid; 2 : Lederhuid; 3 : Opperhuid; 4 : Zonnefilter</p>
    1: Onderhuid; 2 : Lederhuid; 3 : Opperhuid; 4 : Zonnefilter
  • <p>1: Onderhuid; 2 : Lederhuid; 3 : Opperhuid; 4 : Zonnefilter</p>

    VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

    Sommige verzorgingen verhogen de gevoeligheid van de huid voor de zon en vóór blootstelling is extra voorzichtigheid aangewezen. Dit wordt fotosensibilisatie genoemd. 

    Lees meer

    av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1

     

     

    Zonnebrand (of zonne-uitslag) is een ontstekingsreactie van de huid die wordt veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling. Er zijn vier graden van verbranding gelinkt aan zonne-uitslag. De ernst ervan varieert naar gelang van het huidtype of fototype, de individuele uv-gevoeligheid, genetische factoren, de duur en frequentie van de blootstelling en de intensiteit van de zonnestralen

    Inzicht in de verschillende gradaties van verbranding

    Het zwangerschapsmasker, of melasma, wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de opperhuid, door de melanocyten. Het treft vooral zwangere vrouwen, bij wie het vanaf de 4de maand van de zwangerschap optreedt, maar niet enkel bij hen.

    Focus op het zwangerschapsmasker

    av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1_1620_1620

    Als u bang bent voor blootstelling aan de zon en de risico's daarvan, zijn er beproefde methoden om " bruinen zonder zon " te gebruiken. Het aanbrengen van een zelfbruiner die de oppervlaktelaag van de huid kleurt, is er één van.

    De zon is een valse vriend voor acne. Hoewel het acne-uitbraken uitdroogt door de huid aanvankelijk dikker te maken, wordt de verstopte huid een paar weken na blootstelling aan de zon "egaal" door weer overtollig talg af te geven (dit wordt het reboundeffect van acne genoemd). 

    Focus op de zon en acne

    Er zijn vele manieren waarop de zon de huid kan beschadigen. Ultraviolet licht kan onherstelbare schade veroorzaken, en in de ernstigste gevallen zelfs de dood. Blootstelling aan de zon is riskant. Op de huid veroorzaakt het zonnebrand, vroegtijdige veroudering, allergieën en, in de ernstigste gevallen, kanker (melanoom en carcinoom). Er is maar één zekere manier om de confrontatie te vermijden: uzelf niet blootstellen.

    av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_473

    Naast uv-straling hebben onderzoekers onlangs een nieuwe vijand voor de huid ontdekt: de straling van zichtbaar licht (zoals zichtbaar hoogenergetisch blauw licht). Deze straling is inderdaad schadelijk omdat zij alle cellulaire bestanddelen aantast: lipiden, proteïnen, DNA. De schade wordt gemeten op lange termijn, vandaar de absolute noodzaak, wat de volksgezondheid betreft, om zich vanaf de jongste leeftijd en gedurende het hele leven te beschermen

    Focus op blauw licht

    av_solaires_lumiere-bleue_1x1_473_473

    Een derde van alle kankers die wereldwijd worden gediagnosticeerd zijn huidkankers en 10% van deze kankers zijn dodelijk. Huidkanker is de verspreiding van kankercellen op huidniveau. Het wordt veroorzaakt door een verandering in het genetische erfgoed van de huidcellen, die zich vervolgens in een hoog tempo vermenigvuldigen, waardoor een tumor ontstaat.

    Huidkanker

    av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1_473_473

    ONZE ANTWOORDEN OP UW VRAGEN

    Nee, de periode tussen 12 en 16 uur is het heetst. Vermijd blootstelling gedurende deze tijd.

    Ja, uvb-straling bevordert de synthese van vitamine D, die een rol speelt bij botverkalking.

    Nee, want de huid onthoudt alles. De kans is groot dat u elke keer dat u wordt blootgesteld aan de zon, een zonverbranding op dezelfde plaats (op de huid) zult aantreffen. Herhaalde zonverbranding kan het risico op melanoom verdubbelen.

    Zonbescherming is essentieel, maar u moet uw kind ook een T-shirt, breedgerande hoed en een zonnebril aandoen.

    Helemaal niet! Opnieuw aanbrengen is noodzakelijk om het beschermingsniveau te handhaven, vooral na het zwemmen, zweten of afdrogen. Het is ook belangrijk om de zonnecrème 20 minuten voor blootstelling aan de zon aan te brengen.

    Uvb-stralen zijn even gevaarlijk als uva-stralen. Beide spelen een rol in huidveroudering en de ontwikkeling van kanker. In tegenstelling tot uvb-stralen, die zonnebrand veroorzaken, werken uva-stralen ook zonder enige waarschuwing.

    Nee. U bent beschermd tegen uva- en uvb-stralen en hun schadelijke effecten (zonne-uitslag en, op lange termijn, huidveroudering), maar het bruiningsproces wordt niet noodzakelijk geblokkeerd. Na enkele dagen van geleidelijke blootstelling krijgt u een mooie bruine kleur die lang aanhoudt zonder te verbranden.

    Wolken houden slechts een klein deel van de zonnestralen tegen. De bewolking kan tot 95% van de uv-stralen doorlaten. Dus wees zelfs voorzichtig op bewolkte dagen!

    Vergeet nooit dat een bruine teint geen bescherming biedt tegen zonnebrand. Bovendien houdt een bruine teint de uva-stralen niet tegen, die op lange termijn verantwoordelijk zijn voor huidkanker.

    Het herpesvirus heeft de eigenschap om " in rusttoestand te blijven " in de zenuwuiteinden die de huid van zenuwen voorzien. Onder invloed van vermoeidheid, emotie, menstruatie, en ook de zon, wordt het " actief " en verschijnt er een plaatselijke uitbraak: de koortsblaas. Om dit te bestrijden, moet u uw lippen beschermen met een lipverzorgingsproduct met een hoge beschermingsfactor.

    ONZE OPLOSSINGEN OM DE TOEKOMST TE BESCHERMEN

    De verzorgingsproducten van Eau Thermale Avène zijn ontwikkeld om de huid te beschermen en de oceanen te respecteren.

    av_sun care_intense protect 50-_social_25_post_3282770141214_hd

    ONZE OPLOSSINGEN OM DE TOEKOMST TE BESCHERMEN

    Het nieuwe ultrabreed spectrum zonneproduct dat voldoet aan de hoogste eisen voor de huid en tegelijkertijd onze milieu-impact beperkt.

    WORDT VERVOLGD