Wat is het zwangerschapsmasker?

Het zwangerschapsmasker, ook bekend als melasma, treft bijna uitsluitend zwangere vrouwen.

Symptomen van het zwangerschapsmasker

Het zwangerschapsmasker is een huidaandoening die zich uit door het verschijnen van onregelmatig gevormde pigmentvlekken in het gezicht (op het voorhoofd, de neus, de jukbeenderen of de bovenkant van de lip), in de hals of op het decolleté. Het verschijnt bij sommige zwangere vrouwen na hun eerste trimester van de zwangerschap en kan duren tot de baby zes maanden is na de bevalling.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Oorzaken van melasma

Het zwangerschapsmasker is te wijten aan een overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de opperhuid, door de melanocyten, de cellen die gespecialiseerd zijn in het bruinen, en die overmatig werken. De hormonen die overhoop liggen ten gevolge van de zwangerschap en de stijging van de hormoonspiegels, meer bepaald oestrogeen, is verantwoordelijk voor deze overmatige melanineproductie. Ook het type en de plaats van blootstelling aan de zonnestralen spelen een rol bij het ontstaan. Weet dat zelfs een zeer laag niveau zonlicht voldoende is om een zwangerschapsmasker te doen verschijnen. Genetische factoren kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van het zwangerschapsmasker (fototype, voorgeschiedenis in de familie, enz.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Wie wordt getroffen door het zwangerschapsmasker?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben niet alleen zwangere vrouwen last van het zwangerschapsmasker.

Zwangere vrouwen zijn de eerste slachtoffers van het zwangerschapsmasker.

In Frankrijk zou 5% van de zwangere vrouwen aan het zwangerschapsmasker lijden, maar de prevalentie varieert sterk van land tot land. Vrouwen met een donkere huidskleur hebben over het algemeen meer last van het zwangerschapsmasker dan vrouwen met een lichte huidskleur. Het is inderdaad het fototype van elke persoon, d.w.z. zijn huid- en haarkleur, dat het risico bepaalt om het te ontwikkelen. Huidtypes 4 en 5, de donkerste, zijn het meest getroffen. 

 

Als u tijdens uw zwangerschap al een zwangerschapsmasker hebt opgelopen, moet u waakzaam blijven en eraan denken u te beschermen met een geschikte zonbescherming. Dit komt omdat vrouwen die getroffen zijn door zwangerschapsmaskers het risico lopen ze bij een volgende zwangerschap opnieuw te krijgen.

Mannen worden ook getroffen.

Sommige mannen kunnen ook bruine vlekken op hun gezicht krijgen die lijken op een zwangerschapsmasker. Dit wordt melasma of chloasma genoemd. Ook dit kan te wijten zijn aan het gebruik van een oestrogene behandeling, bijvoorbeeld in het geval van prostaatkanker, of aan te veel en een te frequente blootstelling aan de zon. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Hoe voorkomt u het zwangerschapsmasker?

Net als bij zonnebrandgeldt de formule nul risico = nul blootstelling. Om het zwangerschapsmasker te voorkomen, is het essentieel dat u zich tegen de zon beschermt door blootstelling te vermijden, een hoed te dragen en een geschikte zonbescherming met hoge bescherming te gebruiken. 

De behandelingen voor zwangerschapsmaskers

De behandelingen voor zwangerschapsmaskers

Melasma verdwijnt meestal na de bevalling. Als dat niet het geval is, kunt u een dermatoloog raadplegen die u depigmenterende crèmes op basis van hydrochinon zal voorschrijven. Er kan ook een depigmenterende peeling worden uitgevoerd, d.w.z. een masker dat bestaat uit actieve bestanddelen die helpen pigmentatiestoornissen van de huid te bestrijden.

 

In hetzelfde gamma

ONZE OPLOSSINGEN OM DE TOEKOMST TE BESCHERMEN

De verzorgingsproducten van Eau Thermale Avène zijn ontwikkeld om de huid te beschermen en de oceanen te respecteren

Hoge Bescherming SPF 50 Compact getint sable

Hoge Bescherming SPF 50 Compact getin...

Bedekken - Beschermt - verenigt

Hoge zonbescherming SPF 50 Compact getint doré

Hoge zonbescherming SPF 50 Compact ge...

Bedekken - Beschermt - verenigt

Terug naar boven