Geneesmiddelen en zon

Sommige geneesmiddelen of stoffen bevatten moleculen die reageren op uv-licht, d.w.z. dat hun structuur verandert wanneer ze aan de zon worden blootgesteld en ze allergeen of zelfs giftig worden. Deze omzetting van de geneesmiddelen kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de huid voor de zon, die fotosensibilisatie wordt genoemd.

Wat zijn fotosensibiliserende medicijnen?

Deze zijn legio: anxiolytica, antibiotica, antidepressiva, antidiabetica, hormoonbehandelingen, enz. Als u een behandeling ondergaat, lees dan zorgvuldig de instructies om te zien of zonlicht een contra-indicatie vormt tijdens het gebruik van de geneesmiddelen. Als u van plan bent op vakantie te gaan, raadpleeg dan van tevoren uw arts om het risico op fotosensibilisatie te voorkomen!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Wat is een fotosensibiliserende behandeling of geneesmiddel?

Geneesmiddelen en zonlicht gaan niet altijd samen. Sommige behandelingen verhogen de gevoeligheid van de huid voor de zon, zodat extra voorzichtigheid geboden is vóór blootstelling.

Sommige moleculen in uw geneesmiddelen kunnen allergeen of zelfs giftig worden wanneer ze aan de zon worden blootgesteld. Deze omzetting van de geneesmiddelen kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de huid voor de zon, die fotosensibilisatie wordt genoemd.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Uw behandeling op het juiste moment nemen

Neem het geneesmiddel indien mogelijk 's avonds in, rond 17 of 18 uur, in plaats van 's ochtends.

Voordelen en nadelen van zonlicht op de huid

Hoe ontstaat fotosensibilisatie?

Er zijn twee soorten reacties op fotosensibilisatie.

De fototoxische reactie

De fototoxische reactie is de meest voorkomende reactie, niet te verwarren met zonneallergie. Dit komt door het gebruik van een grote hoeveelheid fotosensibilisator. Het uit zich in de minuten of uren na blootstelling aan de zon en resulteert in rode vlekken op de aan de zon blootgestelde delen van het gezicht, de hals en het decolleté, maar ook op de armen, benen en voeten. Na een dergelijke eerste reactie kan verdere blootstelling een vertraagde reactie of fotoallergie teweegbrengen.

Fotoallergische reactie

Dit is de zeldzaamste reactie en wordt veroorzaakt door het gebruik van een kleine hoeveelheid fotosensibilisator die de huid al kent. Het uit zich binnen 24 uur of langer na blootstelling aan de zon en resulteert in hevige jeuk van het type urticaria of eczeem op de aan de zon blootgestelde delen, die zich kunnen uitbreiden naar de rest van het lichaam. Er kunnen ook pigmentafwijkingen voorkomen, met een bruine of blauwachtige kleur.

Een jaar lang geen reactie hebben op een behandeling is helemaal geen uitdaging. Er kunnen verschillende blootstellingen nodig zijn om de allergische reactie door fotosensibilisatie op gang te brengen. Pas op, deze zelfde reacties kunnen optreden na kunstmatig uv-licht van de zonnebank!

Wat te doen in geval van een fotosensibiliserende reactie?

In geval van een reactie op een fotosensibiliserende behandeling moet elke blootstelling aan de zon onmiddellijk worden stopgezet. Afhankelijk van de ernst van de aandoening zal de apotheker of arts een crème of gel voorstellen om de jeuk te verzachten en de blaasjes te behandelen.

De zon vermijden

Als preventieve maatregel is het verstandiger het aantal uren blootstelling aan de zon tot een minimum te beperken of u gewoon helemaal niet bloot te stellen aan de zon.

De juiste bescherming

Let goed op uw huid: hoewel zonnebrand meestal twaalf uur later optreedt, beschrijven patiënten vaak een branderig gevoel op het moment van de blootstelling. In alle gevallen moet blootstelling aan uv-stralen worden vermeden en moet een maximale uva/uvb-bescherming worden gebruikt.

Bescherm uzelf het hele jaar door

Zomer of winter, regen of zonneschijn, de zonnestralen werken in op de huid. Het is dus belangrijk dat u uw huid de dagelijkse bescherming geeft die ze nodig heeft om zichzelf het hele jaar door te beschermen. Breng zelfs in de stad een hydraterende crème met een lichte beschermingsfactor aan om de uv-stralen te filteren en blijf in alle rust van uw lunch op het terras genieten!

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Antibiotica zijn, net zoals andere geneesmiddelen, incompatibel met de zon en kunnen reacties veroorzaken zoals puistjes, jeuk en zelfs pigmentatieproblemen. Als u een behandeling volgt, is het essentieel dat u de instructies leest voordat u zich blootstelt aan de zon, om de risico's van de blootstelling te beperken. 

Geneesmiddelen zijn niet de enige fotosensibiliserende stoffen: sommige parfums en andere cosmetica op alcoholbasis, maar ook bepaalde planten en vruchten (gras, peterselie, citrusvruchten, vijgen, enz.) zijn eveneens fotosensibiliserend. Het meest typische geval is dat van iemand die net citroensap heeft gemaakt, zijn arm aanraakt en dan vlekken vertoont nadat hij in de zon is geweest. Was in de praktijk altijd goed uw handen na het eten of koken.
 

ONZE ANTWOORDEN OP UW VRAGEN

Nee, een eenvoudige wandeling bij mooi weer kan een fototoxische reactie veroorzaken. Dit is veruit de meest voorkomende vorm van fotosensibilisatie en uit zich als een zonnebrand die niet in verhouding staat tot de blootstelling.

Een jaar lang geen reactie hebben op een behandeling is helemaal geen uitdaging. Er kunnen verschillende blootstellingen nodig zijn om de allergische reactie door fotosensibilisatie op gang te brengen.

En nee, geneesmiddelen zijn niet de enige fotosensibiliserende stoffen: sommige parfums en andere cosmetica op alcoholbasis, maar ook bepaalde planten en vruchten (gras, peterselie, citrusvruchten, vijgen, enz.) zijn eveneens fotosensibiliserend. Het meest typische geval is dat van iemand die net citroensap heeft gemaakt, zijn arm aanraakt en dan vlekken vertoont nadat hij in de zon is geweest. Was in de praktijk altijd goed uw handen na het eten of koken.

ONZE OPLOSSINGEN OM DE TOEKOMST TE BESCHERMEN

De verzorgingsproducten van Eau Thermale Avène zijn ontwikkeld om de huid te beschermen en de oceanen te respecteren